printer_famfamfam.gif Verzija za ispis

Činjenice, a ne laskanje, o istospolnoj orijentaciji

Optimistične tvrdnje  o gay životnom stilu  rijetko su poduprte znanstvenim istraživanjima – a kada i jesu, ta istraživanja su manjkava.

Tko vam pomaže: oni koji vam izbjegavaju kazati istinu ili oni koji vam govore punu istinu? Ovi prvi će učiniti da se osjećate bolje; oni vas mogu umiriti i laskati vam, ali je istina mnog ljepša. Istina će vam pomoći da živite zdraviji, sretniji i ispunjeniji život.

Branitelji i promicatelji homoseksualnosti pokušavaju prikriti znanstveno dokumentirani teški promiskuitet, nesposobnost za održavanje seksualne vjernosti, zlostavljanje među partnerima, te psihičke i tjelesne bolesti povezane s takvim načinom života. Također, obično se govori homoseksualnim osobama (SSA-same sex atraction): "To je genetski", "Rođeni ste takvi", ili još gore: "Bog vas je stvorio da budete gay'' .
 
Da je homoseksualnost genetski predodređena, onda bi jednojajčani blizanci gotovo uvijek imali istu seksualnu orijentaciju. Francis S. Collins, MD, PhD, direktor National Human Genome Research Institute, NIH, izjavio je da je vjerojatnost da će identičan blizanac homoseksualac-muškarac također biti homoseksualac oko 20 posto, što ukazuje na to da koliko god su geni uključeni u predispoziciju, to ne uključuje predeterminiranost.(1)
 
Jedna od glavnih studija na analizi podataka iz australskog registra blizanaca, otkrila je da ukoliko jedan od identičnih blizanaca ima homoseksualnu orijentaciju, bilo je samo 11 posto šanse da bi  takve sklonosti imao i onaj drugi.(2)
 
Brojne studije su otkrile da privlačnost prema istom spolu nije jedno stabilno stanje. Većina onih koji su iskusili istospolnu privlačnost (SSA) tijekom adolescencije utvrdili su da je problem nestao do vremena kada su dostigli 25 godinu, bez ikakvih intervencija.(3) Oni koji traže terapiju ili duhovno savjetovanje mogu postići različite razine otklona od  istospolne orijentacije. 
 
Istraživanja su pokazala dobrobiti terapije.(4) U stvari, istraživanje čiji je izričiti cilj bio da dokumentira štetu nanesenu terapijom koja je direktno usmjereno na rješavanje istospolne orijentacije, pokazalo je da su mnogi subjekti iskazali da im je terapija pomogla.(5)
 
Adolescentima sa istospolnom orijentacijom su rekli da će "izlazak u javnost"  riješiti njihove probleme. U stvari, to ih stavlja u rizik. Unatoč intenzivnim AIDS-edukacijama, mladi ljudi svih dobi koji imaju seks s muškarcima su iznimno visoko rizična skupina za infekciju spolno prenosivim bolestima, uključujući HIV / AIDS-a, upuštanje u zlouporabu alkohola i droge, posebice metamfetamina, te za upadanje u depresiju.(6) Edukacija o primjeni kondoma kod ove populacije pokazuje potpuni neuspjeh. Ako se kondomi pravilno koriste, oni doista pružaju određenu zaštitu protiv nekih spolno prenosivih bolesti, međutim istraživanja pokazuju da upravo oni najugroženiji ne koriste kondom pri svakom seksualnom kontaktu. Kombinacija droga i visokorizičnog seksa su zajednički pridonijeli ponovnom buđenju spolnih bolesti i HIV-a među muškarcima koji imaju seksualne odnose s muškarcima (MSM).(7)
 
Iako se za  homoseksualnost tvrdi da je normalna varijanta ljudske seksualnosti, a za osobe sa istospolnim sklonostima da su psihički zdrave kao i ostatak populacije, istraživanja pobijaju ove generalizacije. Četiri nedavne, dobro dizajnirane studije su otkrile da osobe s istospolnom orijentacijom pokazuju u znatno većem broju psihološke poremećaje, probleme sa zloporabom droga i razmišljanja o samoubojstvu, u odnosu na opću populaciju.(8)
 
Gay aktivisti tvrde da su svi ovi problemi uzrokovani negativnim stavom društva, ali problemi su jednako prisutni u izuzetno liberalnim zemljama, kao što su Nizozemska i Novi Zeland.(9) Ne bi trebalo biti iznenađenje da kada živimo u skladu s našom prirodom, mi budemo sretniji i zdraviji. Okrivljujući društvo za bezbroj poteškoća s kojima se suočavaju osobe s istospolnom orijentacijom, sprječava se samospoznaju i ozdravljenje. 
 
Istraživanja pokazuju da poremećaj rodnog identiteta u djetinjstvu stavlja dijete na put prema istospolnoj orijentaciji, no branitelji i promicatelji homoseksualnosti protive se tretmanu ove djece, iako ta intervencija može još u djetinjstvu eliminirati izolaciju, tjeskobe i depresije.(10)
 
Učitelji u javnim školama u mnogim dijelovima zemlje (SAD, op.prev) podučavaju djecu da je homoseksualno ponašanje genetski predodređeno i jednako zdravo  kao i heteroseksualni i bračni odnosi. Zagovarajući tako homoseksualni životni stil, ti nastavnici ne pružaju znanstvene istine, a školski upravitelji / savjetnici ne samo da propuštaju ispraviti te netočnosti, nego  također propuštaju osigurati učenicima činjenične informacije o brojnim psihološkim i medicinskim opasnostima takvog  načina života. Nedavno su srednjoškolci bili disciplinirani od strane  školskih upravitelja zbog odbijanja da prisustvuju/podrže priredbe kojima se promovira homoseksualizam, kao što je „dan tišine“, dok su  u isto vrijeme  odbili dozvolu za održavanje događaja radi promoviranja heteroseksualizma. (11) 
 
Promicatelji "gay braka" tvrde da su istospolne veze posve jednake brakovima i stoga zaslužuju sve povlastice braka; istraživanja međutim pokazuju – i i aktivisti priznaju – da je nerealno očekivati da će muški parovi biti vjerni. (12)
 
Promotori homoseksualnog braka također tvrde pred sucima i zakonodavcima da istraživanja dokazuju da nema razlike između djece odgojene od istospolnih parova i onih koje su odgojili biološki majka i otac. Istraživanja na koja se pozivaju su, praktično bez iznimke, interno i eksterno nevaljana.(13) U mnogim slučajevima, autori su krivo interpretirali svoje vlastite nalaze. S obzirom na opsežnu literaturu koja ukazuje na štetnost odgoja djece uz odsutnost oca ili majke, predstavalja puko zavaravanje tvrditi da namjerno lišavanje djeteta majke ili oca neće imati posljedice za tu djecu. (14)
 
Gay aktivisti imaju reference za potporu svojih ostalih gledišta, ali oni koji čitaju ovaj materijal naći će da većina njihovih "istraživanja" pati od ozbiljnih metodoloških grešaka, a ostatak je zapravo u suprotnosti s tvrdnjama gay aktivista.(15) Da su istospolni seksualni porivi zaista zdravi i normalni, branitelji i promicatelji homoseksualnosti ne bi trebali iskrivljavati  istinu. 
 
Istina može sama sebe braniti, iskrivljivanja međutim moraju biti zaštićena od daljnjih iskrivljavanja. Homoseksualni aktivisti se bave i lažnim  optužbama za "mržnju" i krivo prikazuju vjerska učenja. Oni ignoriraju istinu u svezi ljutnje i "mržnje". Na primjer, jedno objavljeno istraživanje ukazuje na visoku zastupljenost zlostavljanja partnera u homoseksualnim odnosima(16), ali umjesto da se bave ovim ozbiljnim problemom, aktivisti pokušavaju postići uznemiravanje i kažnjavanje onih koji izlažu kriciti etiku njihovog seksualnog ponašanja, korištenjem propisa o zločinima iz mržnje i na druge načine .
 
Tko stvarno pomaže ljudima sa homoseksualnom orijentacijom, djeci i obiteljima: oni koji im govore istinu njima ili oni koji pokušavaju iskriviti istinu?
/Ad Hoc Komisija za homoseksualnost i znanstveno istraživanje.                   22. svibnja 2007/
 
Prijevod: Alen Peruško/
 
Potpisnici: 
 
Dean Byrd, dr. sc.
predsjednik Nacionalnog udruđenja za istraživanje i terapiju homoseksualnosti (National Association for Research & Therapy of Homosexuality, NARTH) 
 
Michelle A. Cretella, dr. med.
član Upravnog vijeća Američkog savjeta pedijatara (American College of Pediatricians) 
 
Joseph Nicolosi, dr. sc.
bivši predsjednik,  NARTH 
 
Richard Fitzgibbons, MD
član Znansvenog savjetodavnog vijeća, NARTH 
 
Dale O’Leary,
autor "The Gender Agenda", koautor dokumenta  "Homosexuality and Hope" Američkog katoličkog liječničkog udruženja (Catholic Medical Association) i drugih djela. 
 
George A. Rekers, dr. sc.
Profesor emeritust neuropsihijatrije i bihejvioralne znanosti, Medicinski fakultet Sveučilišta Južne Karoline (University of South Carolina School of Medicine) 
 
Robert Saxer, dr. med.
predsjednik, Catholic Medical Association
 
Philip M. Sutton, dr. sc.
član Znansvenog savjetodavnog vijeća, NARTH 
 
Gerard van den Aardweg, PhD Netherlands
član Znansvenog savjetodavnog vijeća, NARTH
 
Joseph Zanga, dr. med., član Američke pedijatrijske akademije (American academy of pediatrics),
bivši predsjednik Američkog savjeta pedijatara
 
Bilješke: 
 
(1) Francis S. Collins (2006). The Language of God: A Scientist Presents Evidence for Belief, New York: Free Press, 260. 
 
(2) John Michael Bailey, & M.P Dunne, N.G. Martin (2000). "Genetic and Environmental Influences Sexual Orientation and Its Correlates in an Australian Twin Sample: Personality Processes and Individual Differences," Journal of Personality and Social Psychology, 78, 524-536. 
 
(3) National Health and Social Life Survey (1994). In. E. O. Laumann, et al, The Social Organization of Sexuality: Sexual Practices in the United States, Chicago: University of Chicago Press, pp. 294-296); Nigel Dickson, C. Paul, P. Herbison, (2002). "Same-sex attraction in a birth cohort: prevalence and persistence in early adulthood," Social Science & Medicine, 56, 1607-1615.
 
(4) Irving Bieber, et al. (1962). Homosexuality: A PSychoanalytic Study of Male Homosexuals, NY: Basic Books, 276; Robert
Spitzer, (2003). "Can some gay man and lesbians change their sexual orientation? 200 participants reporting a change from homosexual to heterosexual orientation", Archives of Sexual Behavior, 32 (5) 403-417; Glen Wyler (April, 2004). "Anything but Straight: A Book Review", NARTH Bulletin, 32, 45.
 
(5) Ariel Shidlo & Michael Schroeder, (2002). "Changing Sexual Orientation: A Consumer’s Report," Professional Psychology: Research and Practice, 33 (3), 249-259. 
 
(6) Gary Remafedi, et al (1991). "Risk factors for attempted suicide in gay and bisexual youth," Pediatrics. 87 (6), 869-875. 
 
(7) US Centers for Disease Control and Prevention (2004). HIV Testing Survey 2002, Special Surveillance Report Number 1: 1-26. 
 
(8) David Fergusson, L. Horwood & A. Beautrais, (1999). "Is sexual orientation related to mental health problems and suicidality in young people?" Archives of General Psychiatry. 56 (10), 876-888; Richard Herrell, et al (1999). "A co-twin control study in adult Men: Sexual orientation and suicidality." Archives of General Psychiatry, 56 (10), 867- 874; Susan Cochran & Vickie Mays (2000). "Lifetime prevalence of suicide symptoms and affective disorders among men reporting same-sex sexual partners: Results from NHANES III," American Journal of Public Health, Vol. 90, (4) , 573-578; Theo Sandfort, et al (2001). "Same-sex Sexual Behavior and Psychiatric Disorders: Findings from the Netherlands Mental Health Survey and Incidence Study (Nemesis)." Archives of General Psychiatry, 58, 85-91. 
 
(9) Sandfort (ibid); Fergusson. (ibid). 
 
(10) Robert George & David Tubbs, "Redefining Marriage Away," City Journal, (Summer 2004). Quoting "Queer Liberalism?" (June 2000), American Political Science Review; James Nelson (1982). "Religious and moral issues in working with homosexual clients," in Gonsiorek (ed.), Homosexuality and Psychotherapy, NY: Haworth Press, 173. 
 
(11) Allie Martin (May 15, 2007), "Calif. students pay price for refusing to observe pro-homosexual 'Day of Silence'." OneNewsNow.com. 
 
(12) David McWhirter, Andrew Mattison, The Male Couple, Englewood Cliff, NJ: Prentice Hall, p. 103, 252. Bruce Voeller, “Stonewall Anniversary,” The Advocate (July 12, 1979); Donna Minkowitz, The Advocate, Dec. 29-1992, quoted by Bruce Bawer, A Place at the table, NY: Touchstone, 1993 p. 177 
 
(13) Robert Lerner & Althea Nagai (2001). No Basis: What the studies don't tell us about same-sex parenting, Washington, DC: Marriage Law Project. 
 
(14) George A. Rekers (2005). "An Empirically Supported Rational Basis for Prohibiting Adoption Foster Parenting and Contested Child Custody by Any Person Residing in a Household that Includes a Homosexually-Behaving Member," St. Thomas Law Review, 18 (2), 325-424. 
 
(15) Jeffrey Satinover (2005), "The Trojan Couch: How the Mental Health Associations Misrepresent Science." Narth.com.
 
(16) Greenwood, G., et al. (2002). Battering Victimization Among a Probability-Based Sample of Men Who Have Sex With Men, Amer. J. Pub Health, 92 (12), 1964-69; Lisa Walder-Haugrad, Linda Vaden Gratch, & Brian Magruder (1997), "Victimization and Perpetration Rates of Violence in Gay and Lesbian Relationships: Gender Issues Explored", Violence and Victims, 12, 173-184.